Rungis wederom exclusieve leverancier ‘La Bonnotte de Noirmoutier’

Rungis wederom exclusieve leverancier ‘La Bonnotte de Noirmoutier’
Mayo 04, 2011

In 2007 kreeg Rungis voor het eerst de vraag naar het La Bonnotte aardappeltje. Er zijn heel wat inspanningen verricht om deze 'Franse Trots' naar Nederland te krijgen. Er is alleen al in Frankrijk vraag naar zo’n 100 ton 'La Bonnotte' terwijl de verwachte opbrengst per jaar maar circa 20 ton is.

In 2009 en 2010 heeft Rungis exclusiviteit voor ‘La Bonnotte’ gekregen en ook dit seizoen hebben we weer de enige echte ‘La Bonnotte de Noirmoutier’ exclusief voor Nederland. "Het is echt een kwestie van gunnen", aldus Gertjan Zonneveld Piek van Rungis. "We zijn dan ook supertrots dat we ook dit jaar weer aanvoer hebben kunnen realiseren.

"De afgelopen twee jaar bleek de La Bonnotte een groot succes bij zowel de gastronomie als onze collega groothandels. De prijs is dit jaar iets gunstiger. Mede door de betere weersomstandigheden, maar ook door een grotere afname dan voorgaande jaren.

Om te zorgen dat het bijzondere aardappeltje zijn identiteit tot op het bord meekrijgt, levert Rungis tafelkaartjes aan de gastronomie die met La Bonnotte werkt.
Ook voorziet Rungis in grof zeezout, natuurlijk afkomstig van het eiland Noirmoutier.

De smaak van het aardappeltje is zeer fijn en is volgens kenners niet te evenaren. De smaakindicatie is: zilt, nootachtig en mooi luchtig. Het product dient volgens kenners ongeschild bereid te worden. Door de teelt op een lichte zanderige grond en de invloeden van de zee krijgt ‘La Bonnotte’ de smaak van de natuur mee.

Geschiedenis van ‘La Bonnotte’

Franse krantenknipsels over ‘La Bonnotte’ gaan terug tot 1920. We hebben kunnen lezen dat rond 1950 een landelijke wedstrijd “de smakelijkste aardappel van Frankrijk” werd georganiseerd. ‘La Bonnotte’ was de gevierde winnaar. Men ontdekte dat ‘La Bonnotte’ alleen op het eiland Noirmoutier voorkwam en men heeft vast gelegd dat “het ras La Bonnotte” alleen op Noirmoutier geteeld mag worden.

Meer weten over La Bonnotte? Lees dit artikel in de culinaire Saissonnier (pdf)

PotatoPro Newsletter on La Bonnotte (2009)

Sponsored Content