Universiteit Gent verontwaardigd over gewelddadige vernieling genetisch gewijzigde aardappelen

Universiteit Gent verontwaardigd over gewelddadige vernieling genetisch gewijzigde aardappelen
Mayo 30, 2011
De Universiteit Gent is, samen met haar partneronderzoeksinstellingen ILVO, VIB en HoGent, sterk verontwaardigd over de gewelddadige vernieling van de veldproef met aardappelen in Wetteren. De universiteit zal gerechtelijke stappen ondernemen tegen de actievoerders van de Field Liberation Movement.

De Universiteit Gent tilt zeer zwaar aan de vernietiging van deze veldproef op zondag 29 mei 2011. Jarenlang wetenschappelijk werk is in één klap vernield en het onderzoek van doctoraatsstudenten wordt ernstig verstoord.  Deze gewelddadige actie is echter vooral een aanval tegen het vrij wetenschappelijk onderzoek, dat één van de basisbeginselen is van het onderzoek dat uitgevoerd wordt door universiteiten en onderzoeksinstellingen wereldwijd.

Minstens 200 onderzoekers namen gisteren deel aan de tegenactie 'Save our Science' en betoonden zo hun steun voor onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Met hun initiatief wilden ze ook de discussie met de actievoerders aangaan en het wetenschappelijk onderzoek toelichten. De wetenschappers ondernamen zo een constructieve actie, die in schril contrast staat met het ondemocratische en ongefundeerde optreden van de actievoerders.

Rector Paul Van Cauwenberge roept alle wetenschappers op om een eendrachtige houding aan te nemen tegenover dergelijk deconstructief en illegitiem gedrag en plant een actie waaraan wetenschappers kunnen deelnemen. De UGent zal ook gerechtelijke stappen ondernemen tegen de actievoerders die de veldproef hebben vernietigd.

Op 4 mei 2011 hebben het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Universiteit Gent en de Hogeschool Gent genetisch gewijzigde aardappelplanten geplant op een veld langs de E40 in Wetteren.

De aardappelen zijn gewijzigd om ongevoelig te zijn voor de aardappelziekte, veroorzaakt door Phytophthora infestans. De ziekte veroorzaakt in België elk jaar om en nabij de 55 miljoen euro schade. Die schade bestaat uit kosten voor de bestrijding van de ziekte en kosten als gevolg van opbrengst- en bewaarverliezen.
Sponsored Content