HZPC stelt prognoseprijs vast op € 29,50

HZPC´s prognose- en definitieve prijzen over de afgelopen vijf oogsten (links), HZPC Directeur Gerard Backs (rechts)

HZPC´s prognose- en definitieve prijzen over de afgelopen vijf oogsten (links), HZPC Directeur Gerard Backs (rechts)

Marzo 10, 2016
HZPC Holland bv, wereldleider in aardappelveredeling, heeft de prognoseprijs over Oogst 2015 vastgesteld en verwacht zijn pootgoedtelers in Nederland € 29,50 per 100 kilo te betalen.

Het gemiddelde tonnage binnen de potermaten is fractioneel hoger dan vorig seizoen. Er zijn aanzienlijk meer bovenmaten geproduceerd. HZPC Holland betaalt hiervoor € 10 of € 12 per 100 kilogram, afhankelijk van de rassen.

De hogere gemiddelde hectare-opbrengsten in combinatie met bovengenoemde prijzen, resulteren in een beduidend beter rendement voor de Nederlandse HZPC-pool pootgoedtelers dan over Oogst 2014.

De HZPC-prognoseprijs is gemiddeld over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A in poolverband geteeld; exclusief btw; en vóór afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit, wordt bepaald volgens een door HZPC en zijn telers overeengekomen systeem.

HZPC-directeur Gerard Backx:

”Oogst 2015 was een bijzonder grote oogst met veel grofte, maar desondanks nog steeds uitstekende hectare-opbrengsten binnen de pootgoedmaten. Dit jaar zal voor onze telers over het algemeen resulteren in een mooie financiële opbrengst. Dat is te danken aan de combinatie van de vandaag vastgestelde prognoseprijs; de prijs voor de bovenmaten; en de bovengemiddelde teeltopbrengsten. Over het laatste decennium zijn er maar een paar jaren geweest waarin de gemiddelde financiële opbrengst per hectare nog hoger lag.”
Marktsituatie

De hogere hectareopbrengst maakt dat het totale aanbod aan pootaardappelen uit Oogst 2015 hoog is.

De afzet van pootaardappelen is gangbaar, met enkele beperkingen. Zo is de Russische grens dit jaar tot 4 maart gesloten geweest voor Nederlands pootgoed, in tegenstelling tot de voorgaande jaren.

Algerije is een grote afzetmarkt voor Nederlands pootgoed, maar het Noord‑Afrikaanse land heeft de import in zijn algemeenheid beperkt om de uitstroom van harde valuta te verminderen. Dit treft ook HZPC. Een aantal handelslanden van HZPC heeft zijn kwaliteitseisen verhoogd, waardoor niet alle partijen pootaardappelen geschikt zijn om te leveren.

De Europese markt is als normaal te betitelen, en vergelijkbaar met de situatie van twee jaar geleden. Vorig jaar was de Europese markt beperkt, vanwege de zeer lage consumptieaardappel-prijzen. Die lage prijzen veroorzaakten dat er minder gecertificeerd pootgoed werd aangekocht. Dit jaar liggen de consumptieaardappelprijzen beduidend hoger. Dat maakt dat er meer gecertificeerd pootgoed wordt aangekocht.

De hogere consumptieprijzen worden ook weerspiegeld in de hogere HZPC-prijzen voor de bovenmaten.
Sponsored Content