Prijs pootaardappel-pool HZPC Nederland boven 30 Euro door record afzet en hoge opbrengsten

HZPC pootaardappelen staan klaar voor transport naar Engeland (Courtesy: Pieter Huizinga)

HZPC pootaardappelen staan klaar voor transport naar Engeland (Courtesy: Pieter Huizinga)

Junio 19, 2016

HZPC Holland bv, wereldleider in aardappelveredeling, stelt de definitieve uitbetalingsprijs voor zijn Nederlandse pootaardappel-pool over Oogst 2015 vast op € 30,28 per 100 kilo.

De prijs weerspiegelt het herstelde vertrouwen in de pootaardappelenmarkt. Dit uitte zich al in de prognoseprijs van € 29,50 die HZPC begin maart dit jaar bekendmaakte. Deze definitieve uitbetalingsprijs van € 30,28 ligt 2,6% hoger dan de eerdere, gunstige prognose van € 29,50.

Gerard Backx, CEO van HZPC (Courtesy: De Financiële Telegraaf)

Gerard Backx, CEO van HZPC (Courtesy: De Financiële Telegraaf)

Gerard Backx, CEO van HZPC:

“Oogst 2015 kenmerkt zich door zijn hoge opbrengst. Er kwam veel pootgoed beschikbaar, vergeleken met voorgaande jaren. We zijn verheugd dat we er ook in zijn geslaagd een recordhoeveelheid van deze pootaardappelen uit de Nederlandse pool te verkopen.”

”Het recordvolume lag bij Oogst 2010, maar het verhandelde pootgoedvolume uit de pool ligt dit jaar 3% hoger dan toen. Oogst 2010 was net als afgelopen seizoen, een jaar met hoge gemiddelde hectare-opbrengsten en een goede afzetmarkt. Maar de internationale markt was afgelopen jaar minder gewillig dan toen. Voorbeelden hiervan zijn de importbeperkingen in Algerije, vanwege de lage olieprijzen, en de beperkte afzet naar Rusland, wegens de lage consumptieaardappelprijzen daar, in combinatie met de lage roebelkoers.”

“Vorig jaar was de Europese markt voor pootgoed zeer beperkt door de lage prijzen voor consumptieaardappelen. De Europese markt heeft zich dit seizoen hersteld naar een vraag van reguliere omvang.”

HZPC's prognose- en definitieve prijzen voor de Nederlandse pootgoedpool

HZPC's prognose- en definitieve prijzen voor de Nederlandse pootgoedpool


Prijstoelichting

De gemiddelde opbrengst voor HZPC-telers in Nederlandse pool ligt met 42,9 ton per hectare beduidend hoger dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Gemiddeld 18,9% van de opbrengst betreft bovenmaats pootgoed, waarvoor de vergoeding lager is.

De gemiddelde prijs over alle rassen komt op basis van herfstlevering voor de potermaat van klasse E uit op € 29,66 per 100 kilo vóór kwekersafdracht en exclusief btw. De telers leveren de klasse S tot en met A. De gemiddelde prijs over al deze klassen komt uit op € 30,28, omdat er relatief meer aardappelen in de hogere klassen worden geteeld en afgeleverd, waarvoor hogere prijzen worden betaald. Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen. Deze zijn hier buiten beschouwing gelaten.

Europa buiten Nederland

Rond deze periode van het jaar bepaalt HZPC ook de telersprijzen voor zijn telers in de andere HZPC-productiegebieden binnen Europa. De omstandigheden voor de totstandkoming van die prijzen verschillen van die in Nederland. Wel is ook de herstellende Europese vraag naar pootgoed van positieve invloed op de uitbetaling aan Europese HZPC-telers buiten Nederland.
Sponsored Content