Hoe ziet de verwerkende industrie de toekomst van de aardappelsector?

  • News
  • Ingredients
  • Hoe ziet de verwerkende industrie de toekomst van de aardappelsector?
March 07, 2008

De evoluties in de graan- en suikermarkt doen vele vragen stellen omtrent de toekomst van de akkerbouwsector. Ook de aardappelsector komt daarbij prominent in beeld. Welke zijn de ontwikkelingen die we in die sector kunnen verwachten? Marcel Delamillieure, reeds vele jaren werkzaam in de sector, o.m. bij Lutosa, gaf er zijn visie over op een studieavond georganiseerd door het PCA in Poperinge.

Een eerste vaststelling, aldus ir. Delamillieure, is dat we in de toekomst zeer flexibel zullen moeten zijn, zowel in de landbouwsector zelf als in de verwerkende industrie. Alles is immers in snel tempo aan het veranderen. En hij zette daarbij een aantal elementen op een rijtje.

Een eerste punt is dat voeding en voedsel duur zijn en in de toekomst nog duurder zullen worden.Een ander element waarmee men rekening moet houden is dit van Europa en zijn landbouwpolitiek. Bekijken we de Europese aardappelproductie, dan kunnen we ons concentreren op vijf landen: Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Frankrijk en België. Duidelijk moet ook onderscheid gemaakt worden tussen versmarkt en industrie.

Toekomst

Wat de huidige marktsituatie betreft, wijst de heer Delamillieure er op dat uit de voorraadbalansen blijkt dat er wellicht genoeg aardappelen beschikbaar zullen zijn voor de rest van het seizoen. Enkel als er meer export komt (wat voorlopig niet het geval is), kan men een verbetering van de prijzen verwachten. Gelukkig is er door de vraag naar aardappelzetmeel, gestimuleerd door de hoge graanprijzen, een bodem in de markt gekomen die rond de 5 à 6 euro in de fabriek kan gesitueerd worden. Voor de toekomst verwacht de heer Delamillieure dat wie kan bewaren, zeker verder zal gaan met de teelt van aardappelen, maar dat kleinere gelegenheidstelers er meer en meer zullen uit gaan. Aardappelen telen wordt dus meer en meer een zaak van specialisatie.

Inzake het areaal verwacht hij een status quo van het areaal van de bewaarrassen, terwijl het areaal vroege aardappelen wellicht met ongeveer 20% zal afnemen. Niet abnormaal als men weet dat in 2007 dat areaal met eenzelfde percentage is toegenomen omdat velen dachten dat er niet genoeg aardappelen van 2006 zouden over zijn om de brug naar het nieuwe seizoen te maken. Die speculaties op tekorten en hoge prijzen voor de vroege aardappelen zijn echter faliekant afgelopen.

Sponsored Content