Hoeksche boeren werden chipsfabrikant

November 21, 2008
Drie boeren in de Hoeksche Waard, onder de rook van Dordrecht, besloten in 2002 hun aardappelteelt samen te voegen. "Je kunt rooimachines wel gezamenlijk gebruiken, maar je wilt natuurlijk toch jouw eigen aardappelen als eerste binnen hebben, voordat het gaat regenen", vertelt Henk Scheele.

Daarom besloot hij samen met Gerrit Rozendaal en Rene de Zeeuw om hun 50 hectare aardappelveld in één bedrijf onder te brengen. Een vorm van schaalvergroting om te overleven in een markt met sterk schommelende prijzen, kleine marges en steeds minder landbouwsubsidies uit Brussel.
Maar daar bleef het niet bij. Aan de keukentafel, met de kroketten onder handbereik, ontstond het idee om eens ongeschilde aardappelschijfjes te frituren. Het resultaat was verrassend smakelijk. Enkele jaren later staat in de golfplaten schuur een complete produktielijn waar ambachtelijke boerenchips worden gemaakt.

Glimmende roestvrijstalen spoel- en snijmachines, transportbanden, reusachtige frituurpannen en computergestuurde sorteermachines die chips met een zwart vlekje feilloos opsporen en uit de verpakking weren. "We verkopen de chips bewust in doorzichtige zakjes, zodat je ziet wat je koopt", legt Scheele uit. "Dus is het belangrijk dat we die lelijke exemplaren eruit halen."De hele produktielijn tot en met de verpakkingsmachines is zeer modern en voldoet aan alle hygiënische eisen.
Sponsored Content