PCA: aardappelareaal België groeit 7 procent

PCA: aardappelareaal België groeit 7 procent

PCA: aardappelareaal België groeit 7 procent

April 20, 2010
Het areaal bewaaraardappelen in Vlaanderen stijgt dit oogstjaar met 7 procent, meldt het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in Kruishoutem op basis van een enquête.
Omdat aardappelverwerkers garantie van aanvoer willen, sluiten ze meer contracten af met telers. Vooral Bintje blijft populair in België. Er wordt een groei van 5 procent verwacht voor dit ras. Ook de contractteelt neemt toe voor Bintjes, van 24 procent vorig seizoen naar 31 procent nu. Daarnaast neemt het aandeel contracten van andere rassen naar verwachting eveneens toe. Begin april was 71 procent van het areaal gecontracteerd, terwijl dat een jaar ervoor nog 67 procent was.
Begin april werd de aardappelvoorraad geschat op 850.000 ton. Dat is 150.000 ton meer dan het jaar ervoor. De verwerking draait volop, een groot deel van de productie van vorig jaar is inmiddels weggewerkt.
België komt met bijna 3 miljoen ton verwerkte aardappelen per oogstjaar in de buurt van verwerkingscapaciteit van de Nederlandse fritesfabrieken, die met ruim 3,3 miljoen ton ook al blijven plussen. Volgend jaar kan er dus, gezien de ontwikkelingen, nog meer worden gedraaid. Kanttekening blijft het weer dat bepaalt of de oogst zo goed uitpakt als gedacht en gehoopt of niet.
Na Bintje blijft Asterix het grootste ras in België en wint het ras Fontane flink terrein.
Sponsored Content