Wat deed de aardappelprijzen in gunstige zin evolueren?

Wat deed de aardappelprijzen in gunstige zin evolueren?
December 10, 2010
De totale Belgische productie consumptieaardappelen wordt voor 2010 geraamd op 3,49 miljoen ton, ermee rekening gehouden dat door de slechte weersomstandigheden één à twee procent van het areaal achterblijft in de grond. Dat schrijft het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) op grond van hetgeen blijkt uit de enquête die zij samen met het FIWAP en CARAH half november hield onder hun leden.

In Vlaanderen liggen er meer vrije aardappelen dan gecontracteerde. In Wallonië is dit net omgekeerd. Alles samen is iets minder dan de helft van de Belgische voorraad gecontracteerd (48%). Het PCA wijst erop dat dit voor het derde jaar op rij een stijging is. De bewaaraardappel Bintje vertegenwoordigt iets meer dan twee derde van de voorraad en wordt minder onder contract geteeld (40%) dan andere industrierassen en tafelaardappelen (75%).

De nieuwsbrief van het PCA besluit met een reflectie over de aardappelprijzen. “Door de areaaltoename in België werden rampzalige gevolgen voor de aardappelprijzen verwacht, maar het draait in de praktijk heel anders uit”, zegt het PCA. “De prijzen zijn goed en er is momenteel geen aanleiding om een prijsdaling te verwachten.”

Het PCA verklaart dat door te verwijzen naar het gelijkblijvend areaal voor de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen in de EU. Bovendien valt de opbrengst per hectare in alle omringende landen laag uit.

Meer en meer aardappelen vinden afzet bij de aardappelverwerkende industrie, wat volgens het PCA een zwaarwichtige en structurele reden is voor de gunstige marktontwikkeling van de laatste jaren.
Sponsored Content