België blijft hét land van Bintje

Bintje nog niet ten dode opgeschreven

België blijft hét land van Bintje

September 09, 2011
Bintje blijft voorlopig dé pijler van de Belgische aardappelteelt.

Die boodschap kwam duidelijk naar voren tijdens de internationale aardappelbeurs Potato Europe, dit jaar in het Belgische Kain. Het bleek niet alleen uit de talrijke rassenproeven, waarbij Bintje steevast hét standaardras is.

Ook diverse Belgische sprekers roemden de brede kwaliteiten van het oeroude ras.

Pierre Lebrun van Waalse aardappelorganisatie FIWAP liet in zijn lezing zien dat het areaal Bintje al vele jaren stabiel is op zo'n veertigduizend hectare, zo'n tweederde van het totale Belgische areaal. Het afgelopen jaar is het areaal zelfs nog wat gestegen.

Lage prijs Bintje pootgoed

Ondanks de zwakkere teelteigenschappen van het ras – denk aan de bovengemiddelde gevoeligheid voor phytophthora, cystenaaltjes en doorwas – blijft het Bintje populair bij zowel telers als verwerkende industrie. Voor telers is de beduidend lagere pootgoedprijs ten opzichte van monopolierassen een belangrijke reden om Bintjes te blijven poten. Verder is het ras door en door bekend, en kan het voor vele doeleinden vrij worden afgezet.

Ook de Belgische patatindustrie werkt graag met het Bintje, met name vanwege de brede inzetbaarheid en verkrijgbaarheid.
Sponsored Content