Food Innovation Online Corp

You are here

Exporteurs azen op vrije aardappelen voor Rusland

In nog geen vier maanden is de prijs van de aardappelen voor de groothandel verdubbeld. Een ton bintjes, geschikt voor frieten, kost al meer dan 249 euro. In september was dat nog 120 euro. Het gaat om de prijs die wordt bepaald door Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking. Die komt tot stand na overleg tussen vertegenwoordigers uit de aardappelverwerkende industrie en mensen uit de handel.

Voor de aardappelen in de winkel liggen, komen er nog transport- en verwerkingskosten bij en de winstmarge van de verkopers, verduidelijkt Gazet van Antwerpen. De hoge prijzen zouden ook in de buurlanden voorkomen en het gevolg zijn van de sterke mondiale vraag en tegenvallende oogsten. Navraag door de krant leert dat enkele frituren de prijzen ook al doorrekenden aan klanten, zij het in relatief beperkte mate.

“Het evenwicht in de aardappelsector is een broos gegeven. Enkele procenten meer of minder maken een wereld van verschil in de prijs van niet-gecontracteerde aardappelen”, verklaart Romain Cools, algemeen secretaris van Belgapom, aan VILT. “In ons land worden nog heel wat aardappelen vrij geteeld - naar schatting ongeveer de helft - en daarop wordt nu jacht gemaakt door exporteurs in binnen- en buitenland.”

Na Nieuwjaar is de export naar Rusland vanuit Nederland en België opnieuw op gang gekomen. “Ik vernoem Nederland eerst omdat het aantal exporteurs dat logistiek de export naar Rusland aankan, niet zo groot is en deze vooral in Nederland terug te vinden zijn”, zegt Cools. “Feit is dat verwerkers en exporteurs die aardappelen voor Rusland dringend nodig hebben en dus zeer goeie prijzen betalen, wat ook de Belgapom-notering snel de hoogte heeft ingejaagd.”
Companies in this Article
Belgapom is an organisation representing the interest of the Belgian Potato Processing companies
Share
Companies
Where