Pootgoedfirma's azen op kwekersrechten Belgische boeren

Pootgoedfirma's azen op kwekersrechten Belgische boeren

Pootgoedfirma's azen op kwekersrechten Belgische boeren

May 26, 2011
De voorbije vier jaar betaalden Belgische aardappeltelers geen kwekersrechten op meer dan 11.000 ton pootgoed. Dat beweert althans kwekersorganisatie Breeders Trust die daarom meer dan 130 akkerbouwers in een brief aanmaant tot betaling.

Landbouworganisaties ABS en Boerenbond onderzoeken de zaak ten gronde. Zij stellen het alvast niet op prijs dat Breeders Trust de gerechtelijke procedure niet afwacht.

Pootgoedfirma's storen zich al jaren aan het mislopen van kwekersrechten op nieuwe aardappelvariëiteiten. De acht grootste handelshuizen in Noord-Europa hebben in 2008 Breeders Trust opgericht met als enige doel het "illegaal gebruik van nieuwe aardappelvariëteiten"tegen te gaan.

Dit voorjaar heeft Breeders Trust het Voedselagentschap in België voor de handelsrechtbank gedaagd om inzage te krijgen in het gebruik van hoevepootgoed. De Brusselse rechter duidde een expert aan die de gegevens van hoevepootgoedtelers opvroeg bij het Voedselagentschap. "Deze kennis wordt nu gebruikt of beter misbruikt door Breeders Trust om kwekersrechten te gaan innen", zegt François Huyghe, akkerbouwspecialist van Boerenbond.

Ook Guy Depraetere, woordvoerder van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), stelt vast dat Breeders Trust de uitspraak van de rechter niet afwacht maar zich rechtstreeks richt tot de landbouwers. De pootgoedfirma's spreken van 11.000 ton pootgoed van de variëtieten Fontane, Asterix en Felsina dat illegaal aangewend zou zijn. "Het bedrijf gaat vier teeltjaren terug en komt zo uit op een bedrag van 400.000 euro dat het wil verhalen op 130 Belgische akkerbouwers", zegt Depraetere.

Boerenbond en ABS zijn niet opgezet met deze intimidatiepoging. Boerenbond vraagt de medewerking van zijn leden-landbouwers zodat een inventaris kan worden opgemaakt van het dossier. "Uiteindelijk ligt de beslissing bij de rechtbank, die moet oordelen of Breeders Trust de gegevens van het Voedselagentschap mag gebruiken", zegt François Huyghe.

Volgens Guy Depraetere maakt dit mogelijks een schending van de privacy uit. Hij benadrukt nog dat de landbouwers niets fout hebben gedaan omdat er tot op heden geen interprofessioneel akkoord is dat de inning van kwekersrechten op hoevepootgoed regelt.

"Boeren kunnen niet weten of bepaalde rassen al dan niet beschermd zijn als de kwekers daarover zelf niet overleggen, noch communiceren", beaamt Huyghe.
Sponsored Content