Potato Europe 2011

  Met nagenoeg een verdubbeling van het aantal exposanten, een groeiende perceelsoppervlakte en nog meer machines in demo, lijkt alles erop te wijzen dat PotatoEurope 2011 weer een schot in de roos wordt. Hét aardappelevenement van het jaar gaat door op 7 en 8 september 2011 in Kain, nabij Doornik (B).

  Exposanten

  De vraag naar standruimte door exposanten is dit jaar bijzonder hoog. Kende de laatste Belgische editie van PotatoEurope in 2007 nog 87 exposanten, dan is dit aantal voor deze editie nagenoeg verdubbeld : 165. Zelfs ten aanzien van de vorige editie in Duitsland waar er 193 exposanten waren zal de Belgische editie een bijzonder hoogwaardig exposantenaanbod bieden. Deze exposanten komen uit 13 verschillende landen, wat het internationaal karakter van PotatoEurope extra in de verf zet. Er zijn ook landenpaviljoenen voorzien van UK, Frankrijk en Nederland.

  Bovendien zijn de verschillende sectoren uit de aardappelkolom vertegenwoordigd. Zowel de mechanisatie als het pootgoed, de diensten, de fyto- en de bemestingssector of de bouw en de verwerking zijn ruim vertegenwoordigd.

  De verwachting is dat het ruimer en internationaler exposantenaanbod ook een ruimer en een nog gediversifieerder bezoekerspotentieel op de been brengt. In 2007 mocht PotatoEurope al iets meer dan 5.000 bezoekers verwelkomen, halen we in 2011 de kaap van 6.500 ?

  Demo’s

  Al van bij de oorsprong is één van de sterkhouders van PotatoEurope de demonstraties van rooiers.
  Dat is ook nu nog het geval, alleen is het gamma sterk uitgebreid. Dit jaar zullen 15 rooiers van 6 firma’s demonstreren: AVR, Dewulf, Grimme, Ploeger, Underhaug en WM Kartoffeltechnik presenteren zowel zelfrijdende 4-rijers als 2-rijige getrokken en zelfrijdende rooiers en tenslotte ook een 1-rijer. De rooiers zullen per type gegroepeerd en gedemonstreerd worden. Dit programma zal in de namiddag telkens herhaald worden. Daarnaast zullen 5 inschuurlijnen van Anné, Bijlsma Hercules, Grimme, Miedema en Tong Peal permanent draaien. Tenslotte, en voor het eerst op een PotatoEurope in België, worden ook 5 plantmachines gedemonstreerd.

  Een tweede pijler van PotatoEurope zijn de proefvelden. Dit jaar hebben 14 firma’s een proefveld aangevraagd. Deze zijn centraal ingeplant zodat de bezoeker  ze makkelijk kan vinden. Naast variëteitenproeven zullen vooral fyto- en bemestingsproeven voorgesteld worden.

  Voor dit alles werd bij de Ets. Witdouck in Kain, nabij Doornik, een terrein van om en bij de 23 ha gevonden. Deze locatie is centraal gelegen in het Europese aardappelteeltgebied en is makkelijk bereikbaar aangezien Doornik een knooppunt vormt  van autosnelwegen komende uit Frankrijk, het noorden van België en Nederland en het oosten van België.

  Studiesessie

  Vier jaar geleden had de sessie “To Bintje or not to Bintje” een bijzonder groot succes geoogst. Dat succes willen de organisatoren herhalen met een twee uur durende sessie rond het thema “Evolutie en toekomstperspectiven van de aardappelsector in België en Europa”. Deze sessie gaat door op woensdag 07 september om 10u30 in één van de loodsen van Ets. Witdouck. Als sprekers zijn aangekondigd de heren Ch. Hambloch (AMI GmbH – D), P. Lebrun (Fiwap – B) en F. Huyghe (Boerenbond – B). Een interactief debat zal deze studievoormiddag afsluiten.

  Geïnteresseerden hoeven zich niet in te schrijven, met een inkomticket voor PotatoEurope kan u vrij deelnemen aan de studiesessie.

  Help