VTA: voorraad aardappelen in opslag historisch laag

VTA: voorraad aardappelen in opslag historisch laag
April 20, 2011
De Verenigde Telers akkerbouw (VTA) inventariseert jaarlijks in november, februari en april de aardappelvoorraad onder een vaste representatieve groep van haar leden. Onlangs werd de derde voorraadinventarisatie van de opgeslagen aardappelen van oogst 2010 uitgevoerd.

De verwachtingen die er waren zijn door de VTA-voorraadmeting bevestigd.

Met een zeer goed lopend afzetseizoen, zowel in de verwerking als voor de export, is de voorraad ten opzichte van voorgaande jaren historisch laag.

De voorraad was op 15 april 2011 in absolute tonnen maar liefst 27% kleiner dan op hetzelfde moment in 2010. In absolute tonnen is er tot en met 15 april 19% meer afgeleverd dan het jaar daarvoor.

Van de hoofdoogst lag er op de peildatum nog 25% in opslag, dit was het jaar daarvoor op hetzelfde moment 10% meer. Van de aardappelen die in opslag zitten is wel een groter percentage vastgelegd.

Gezien de beperkte hoeveelheid die er nog in opslag zit bestaat de mogelijkheid dat, wanneer het tempo van afleveren van de aardappelen zich met de huidige snelheid voortzet, de voorraad begin juni op is.

VTA aardappelinventarisatie;aardappelen in opslag 15 april 2011

Source: Verenigde Telers Akkerbouw (VTA)
Sponsored Content