Winnaars Agrico Gourmandine-actie aan de kook met sterrenchef Paul van Staveren

Winnaars Agrico Gourmandine-actie aan de kook met sterrenchef Paul van Staveren
March 04, 2011
In het met een Michelinster bekroonde Restaurant Sonoy in aardappelhoofdstad Emmeloord trakteerde patron-cuisinier Paul van Staveren de 5 beste inzenders van de landelijke Gourmandine receptenwedstrijd op een workshop rondom de culinaire Gourmandine aardappel van aardappelcoöperatie Agrico. De overige winnaars vonden hun inzending terug in hun eigen Gourmandine receptenboek.

Nadat de Gourmandine in 2009 de onafhankelijke consumentenprijs ‘Saveur de l’Année’ won, is deze culinaire aardappel ook in de smaak gevallen bij Nederlandse aardappelliefhebbers.

De afgelopen jaren is de teelt van de Gourmandine zorgvuldig opgebouwd. In Nederland is het ras twee jaar beproefd bij Agrico-telers en bij een supermarktketen. Deze beproevingsfase is succesvol verlopen en het geteelde areaal is zowel in 2009 als in 2010 meer dan verdubbeld.

Om ook de rest van Nederland te overtuigen van de bijzondere smaakeigenschappen, ontwikkelde Agrico in 2010 een landelijke promotiecampagne. Consumenten troffen eind 2010 bij verschillende supermarktketens een actiesticker aan op de verpakking. Eenmaal thuis konden ze op de website https://www.gourmandine.info/ of via ‘social medium’ Hyves hun lekkerste Gourmandine-recept met de rest van Nederland delen.

De beste inzenders vonden hun recept terug in hun eigen Gourmandine receptenboek. Met inzendingen zoals de Vegetarische Gourmandine roti met Hindoestaanse masala, Terrine Gourmandine en de Herfst-clafoutis met Gourmandine was de internationale keuken goed vertegenwoordigd.

De Gourmandine aardappelsalade met rookworst en de Zoete Gourmandine aardappelcake vormden daarentegen een fraaie toevoeging in de Hollandse keuken.

De inzenders van de vijf allerbeste recepten konden deze week genieten van een kookworkshop onder leiding van sterrenchef Paul van Staveren. De veelzijdige Gourmandine aardappel is een zeer gewaardeerd ingrediënt op het menu van Restaurant Sonoy en stond vanzelfsprekend ook tijdens de workshop op het menu.

Na een rondleiding door het restaurant op de achtste verdieping van de Poldertoren werd de keuken opgezocht. Paul van Staveren nam met de winnaars de menugangen door en vervolgens werden de mouwen opgestroopt. Enthousiast gingen de gasten aan slag, waarbij Paul van Staveren en sous-chef Wesley Tolman hen met raad en daad terzijde stonden. Na gedane arbeid konden de winnaars vanzelfsprekend uitgebreid genieten van hun eigen creaties. Na afloop van het dessert daalden de deelnemers geïnspireerd en met een vol(daan) gevoel weer terug naar de dagelijkse praktijk.
 
Sponsored Content