Pootgoed: Wel of geen Bintjes voor de Belgen?

Bintje nog niet ten dode opgeschreven

Pootgoed: Wel of geen Bintjes voor de Belgen?

March 11, 2012
De vraag naar Bintje pootgoed laat nog even op zich wachten en ook voor deze maand verwacht de handel vanuit Brabant en België nog weinig vraag naar Bintje.

Ook zal de vraag naar Bintje iets lager zijn dan andere jaren. Hiervoor zijn twee redenen aan te wijzen. Zo blijkt uit een rondgang van Boerenbusiness.nl dat door de problemen die het ras vorig jaar kende akkerbouwers sneller kiezen voor andere rassen en hopen de Zuiderburen door lang te wachten dat de prijs nog gaat dalen. Daarnaast speelt het weer een belangrijke rol.

De afgelopen jaren laat het areaal Bintje in België al duidelijk een krimp zien, maar door de problemen die telers vorig jaar met het ras hadden stappen er nu meer over op andere rassen, dan in de voorgaande jaren het geval was. Dit omdat vooral Bintje afgelopen seizoen veel te maken had met doorwas en phytophthora. In Brabant speelt dit minder en zijn ze gewoon later dan andere jaren met het plaatsen van hun bestellingen.    

Onduidelijk is het hoeveel van het areaal Bintje verdwijnt. De meeste handelaren zijn het er wel over eens dat de contracten voor andere rassen zoals Innovator al rond zijn. 'De contracten voor de monopolierassen zijn nagenoeg klaar.'
Sponsored Content