DCA directeur Kees Maas voorspelt kleine aardappeloogst

DCA directeur Kees Maas voorspelt kleine aardappeloogst
Septiembre 01, 2010
Aardappeloogst 2010 lijkt een van de laagste opbrengsten in tien jaar tijd te gaan opleveren. Dat maakte DCA directeur Kees Maas bekend tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas. De oogst in de vijf belangrijkste aardappeltelende landen lijkt qua opbrengst uit te gaan komen op hoeveelheden die ook in 2003 ( 25,2 miljoen ton) en in 2006 (25,2 miljoen ton) gehaald werden, waardoor er een grote kans bestaat op hogere prijzen. Maas verwacht van januari tot juni een prijs die ligt tussen de 16 en 24 euro per 100 kg.

Hoewel de prijsverwachting, rekening houdend met minder kilo’s en aardappelen van mindere kwaliteit, bovengemiddeld is, plaatst Maas wel enkele kanttekeningen.‘Doordat het seizoen 2009/10 met 13 maanden langer heeft geduurd, vanwege een verlate oogst van vroege aardappelen, houden we dit aardappelseizoen 11 maanden over. Een maand minder dus voor de markt om de aardappelen te verwerken. Ook blijkt uit de historische marktontwikkelingen dat de kans bestaat dat de prijs aan het einde van het seizoen alsnog in elkaar klapt.’

De gemiddelde hectareopbrengst in de vijf belangrijkste Europese aardappellanden bedraagt ongeveer 40,5 ton. Deze opbrengst kom naar voren uit de resultaten van proefrooiingen en andere indicaties van toonaangevende bureaus. 'Rekening houdend met nagroei kom ik een ton hoger uit', zegt Maas in zijn presentatie.

De markt van frites blijft ook dit aardappelseizoen door een gestage groei van de Belgische verwerkingscapaciteit zeer competitief, schetst Maas. De Belgische fritesindustrie gaat met een verwerkingscapaciteit van ruim 3 miljoen ton de Nederlanders, waar de capaciteit stabiel blijft, overtreffen. Dit heeft gevolgen, want ondanks dat het Belgische aardappelareaal relatief klein is, houden de marktpartijen volgens Maas steeds meer rekening met de prijsvorming in België.
Sponsored Content