HZPC uitbetalingsprijzen pootaardappelen hoger dan voorspeld

HZPC uitbetalingsprijzen pootaardappelen hoger dan voorspeld

HZPC uitbetalingsprijzen pootaardappelen hoger dan voorspeld

Junio 18, 2010
Deze week heeft HZPC de definitieve uitbetalingsprijzen voor pootaardappelen oogst 2009 aan haar telers bekend gemaakt. De gemiddelde prijs over alle rassen komt voor de klasse E 28/55 uit op 23,10 euro per 100 kg vóór kwekersafdracht en exclusief BTW.

Daarnaast heeft HZPC de telers aan vergoedingen gemiddeld 2,50 euro per 100 kg betaald.

Eind februari heeft HZPC een prognoseprijs bekend gemaakt van EUR 20,50, gebaseerd op een voorzichtig scenario voor het verdere verloop van het seizoen. Dit verloop is echter beduidend beter geweest waardoor de definitieve prijs hoger uit komt.

De uitbetalingsprijzen van de rassen zijn vastgesteld conform het egalisatiesysteem. Door het grote verschil ten opzichte van het gemiddelde viel het ras Spunta aan de bovenkant en het ras Desiree aan de onderkant uit de egalisatie. Spunta heeft 5% bijgedragen aan de totale pool, terwijl Desiree met 10% is ondersteund.
Seizoen 2009/2010 wordt gekenmerkt door beduidend lagere prijzen dan gerealiseerd in de laatste 3 jaren. De gemiddelde opbrengst per hectare is weliswaar hoger dan ooit eerder gerealiseerd, maar dit compenseert niet de prijsdaling t.o.v. vorig jaar. Ook het financiële resultaat van HZPC inclusief haar deelnemingen zal over 2009/2010 lager uitkomen dan gerealiseerd in de voorgaande 3 jaren.
Sponsored Content