Mobiel aardappelen wassen bij de boer brengt tarra percentage omlaag

Mobiel aardappelen wassen bij de boer brengt tarra percentage omlaag
June 29, 2009
Iedere aardappel die de industrie als frietje of ander product wil verwerken moet helemaal schoon gewassen zijn. Tot nu toe kiezen de meeste frietverwerkers ervoor hun aardappelen op de fabriek te wassen. Dit heeft tot gevolg dat ze grote bergen grond moeten afzetten en dat ze flink in waterzuivering moeten investeren.

Bij chipsbakker Frito Lay leveren de telers moemnteel alle aardappelen al gewassen aan, weet hein Kortebos van Tummers, een bedrijf dat ondermeer wasmachines voor de agrarische sector, kleinverpakking en industrie levert. Dirk van Driel is eigenaar van zo'n wsmachine. Onder de bedrijfsnaam Mobiwas is hij  al ruim een jaar op pad met een mobiele uitvoering hiervan. Hij wast hiermee aardappelen op het boerenbedrijf, voordat ze op transport naar de fritesindustrie gaan.

Het wassen bij de boer heeft volgens Van Driel grote voordelen "Als eerste is het zo dat de tarra bij de boer blijft. Dat betekent dat er in een vracht meer aardappelen zitten, zodat er minder transport npodig is om een schuur leeg te draaien. Als de aardappelen een maal op de fabriek arriveren, blijft de aardappelontvangst schoner en zijn er minder problemen met stof bij de aardappelontvangst. Ook de waterzuivering wordt minder belast. De teler brengt zijn product dus tot meerwaarde", meent Van Driel.
Sponsored Content