"Strandbakje": Frietbakje gemaakt van aardappelafval

April 15, 2009
Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben een bedrag van 16.750 euro beschikbaar gesteld voor het plan van Eric Odinot uit Zierikzee om een duurzame frietbakje te ontwikkelen. De kunstenaar wil het biologisch afbreekbaar bakje tijdens het evenement Concert at Sea in juni presenteren.

Het bakje is gemaakt van aardappelzetmeel dat wordt gewonnen uit het snijafval van aardappelverwerker McCain in Lewedorp. Een bedrijf in Oosterhout haalt het zetmeel uit de schillen en een spuitgieterij in Woerden verwerkt het tot frietbakjes. Het bedrijf Weststrate Verpakkingen in Middelburg zorgt voor de distributie.

Voor de eerste productie van 200.000 stuks heeft Odinot 100.000 euro nodig. Het zetmeelbakje vergaat binnen afzienbare tijd en voorkomt daarmee zwerfvuil, maar is aanmerkelijk duurder dan de reguliere plastic bakjes. De kosten bedragen 11,88 cent per stuk. Voor een bakje van kunststof is dat maar 2,5 cent.

Odinot is nog op zoek naar investeerders voor de resterende 83.000 euro. Ook moet hij nog een Verklaring van Overeenstemming met de Voedsel en Warenwet verkrijgen.
Sponsored Content