AVEBE en BASF Plant Science ontwikkelen Phytophthora resistente Amylopectine zetmeelaardappel

  • News
  • Potato Supply chain
  • AVEBE en BASF Plant Science ontwikkelen Phytophthora resistente Amylopectine zetmeelaardappel
BASF for news

AVEBE en BASF Plant Science ontwikkelen Phytophthora resistente Amylopectine zetmeelaardappel

December 15, 2010
De aardappelzetmeel producent AVEBE en het plantenbiotechnologie bedrijf BASF Plant Science hebben vandaag een Research &Development samenwerking aangekondigd op het gebied van plantenbiotechnologie. De kennis van de twee bedrijven op het gebied van biotechnologische research alsmede de genetisch gemodificeerde aardappelteelt worden samengevoegd met als doel telers moderne en schimmelresistente aardappelrassen ter beschikking te kunnen stellen. Het eerste project is een phythophtora resistente amylopectine aardappel. Phythophtora is een groot probleem bij de aardappelteelt in Europa. De bedrijven verwachten de eerste rassen rond 2019. Financiële details van de samenwerking zijn niet bekend gemaakt.

“Innovatie is van het grootste belang voor AVEBE en is een wezenlijk onderdeel van onze strategie. Het gebruik van biotechnologie biedt nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van gewassen met een betere samenstelling en hoger zetmeelgehalte die tevens resistent zijn tegen ziekten”, aldus Gerben Meursing, Managing Director Commerce van AVEBE. “Hogere opbrengsten per hectare en een betere controle van aardappelziektes leiden tot een duurzamer productie van zetmeelaardappelen en het daaruit verkregen zetmeel”, zo voegde hij eraan toe.

“Wij zijn trots partner te zijn van ’s werelds grootste aardappelzetmeelbedrijf. Deze samenwerking verzekert de Europese aardappeltelers toegang tot de beste rassen”, zei Marc Ehrhardt, Senior Vice President, BASF Plant Science. “De samenwerking onderstreept onze strategie alsmede onze doelstelling de efficiency in de teelt te vergroten door middel van het ter beschikking stellen van BASF’s know how in plantenbiotechnologie aan boeren overal ter wereld en wel in samenwerking met de beste partners.

Beide ondernemingen zullen hun know how op het gebied van de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde amylopectine aardappelrassen inbrengen in de samenwerking. De bedrijven vullen elkaar aan waarbij BASF Plant Science haar ervaring op het gebied van goedkeuringsprocedures inbrengt en AVEBE haar kennis en kunde op het gebied van de teelt alsmede de toepassing van het zetmeel in de diverse toepassingen.

Over genetisch gemodificeerde amylopectine zetmeelaardappelen

Amflora GM amylopectine zetmeelaardappelConventionele aardappelen bevatten zowel amylose als amylopectine zetmeel. In veel technische toepassingen, zoals in de papier, textiel and kleefstoffen industrie is alleen het amylopectine zetmeel van belang. De twee zetmeelcomponenten scheiden is niet economisch en milieu onvriendelijk. Nadat het gen voor de productie van amylose is geblokkeerd, produceert de amylopectine zetmeelaardappel alleen nog amylopectine zetmeel en levert aldus een bijdrage aan het reduceren van het gebruik van hulpbronnen, energie en kosten.

Daar komt bij dat de resistentie tegen belangrijke aardappelziekten zoals phytophthora, veroorzaakt door de Phytophthora infestans, zal leiden tot een betere controle van aardappelziektes, hetgeen goed is voor het milieu, waardoor een verdere kostenverlaging bij de productie van amylopectine zetmeel gerealiseerd kan worden.

Read this article in English
Sponsored Content