Grotere vooraad aardappelen in de Verenigde Staten

February 05, 2010
De voorraad aardappelen in de Verengde Staten van oogstjaar 2009 per 1 februari 2010 ligt volgens cijfers van het NAPMN (North American Potato Market News) maar liefst 12% hoger dan vorig seizoen rond dezelfde tijd. Totaal zou de actuele voorraad nu uitkomen op 9,35 miljoen ton, 1 miljoen ton meer dan op 1 februari 2009 over oogst 2008. 

Dat er momenteel meer aardappelen in de bewaring liggen, komt in eerste instantie doordat de totale oogst met 19,57 miljoen ton bijna 4% hoger uitviel dan in oogstjaar 2008 (18,3 miljoen ton).

Insiders melden dat de verwerking van aardappelen tot consumptieproducten moeizaam verloopt wat is terug te zien in de voorraadcijfers. De concurrentiepositie van de Amerikanen in de wereldwijde markt van eindproduct staat onder druk. De marktprijs van aardappelen (al dan niet enigszins kunstmatig) en daarmee de prijs van het eindproduct is de laatste twee jaren gestegen.

Internationaal opererende verwerkers zouden om die reden de productiecapaciteit enigszins hebben verlegd naar m.n. West-Europa. Ook kopers uit alle hoeken van de wereld zouden in Europa beter tot zaken komen. Zo zijn de verwerkingscijfers in landen als m.n. Duitsland en België het laatste jaar fors toegenomen.
Sponsored Content