Belgapom-notering krijgt aangepaste definitie.

June 24, 2011
De Belgapom-notering is de wekelijkse notering van de meest gehanteerde prijs van de voorbije dag(en) op de Belgische fysieke markt van aardappelen met bestemming verwerkende industrie.

Deze notering, die elke vrijdag tot stand komt na een wekelijkse conferentie tussen actieve kopers/verkopers uit de handel en verwerkende industrie, heeft tot doel de transparantie van de Belgische aardappelmarkt te vergroten. Bovendien wordt deze notering ook aangewend voor de berekening van de "cash settlement price"in de termijnmarkt van Frankfurt.

De Belgapom-notering is in die zin specifiek dat hij enkel de Belgische markt overspant, waarbij traditioneel andere parameters gelden dan deze van de buurlanden (bijv. in België geldt de maatsortering 35 mm+, terwijl in Nederland deze van 40 mm+ toegepast wordt.

De Belgische notering is bijzonder relevant gezien het grote aandeel van de vrije markt t.o.v. de contractmarkt in het Belgische aardappelgebeuren.

Het overgrote deel van de verhandelde aardappelen die onder de Belgapom-notering vallen betreft aardappelen met bestemming verwerking tot diepgevroren aardappelproducten. De kwaliteitseisen m.b.t. aardappelen met andere bestemmingen bijv. schilbedrijven kunnen in die zin verschillend zijn dat dit ook in de marktprijs kan gereflecteerd worden. Om dit onderscheid aan te duiden werd beslist de definitie te verduidelijken als volgt:

"De Belgapom-prijs voor vroege aardappelen is de meest gehanteerde prijs waargenomen op de vorige werkdag voor machinegerooide aardappelen van vroege rassen voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten, veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

De Belgapom-prijs wordt vastgesteld door een commissie met 4 vertegenwoordigers uit de sectie verwerking en  4 vertegenwoordigers uit de sectie handel van Belgapom".