Beurse aardappelen kost Britse aardappelteler 26 miljoen pond per jaar

October 17, 2011
Met het droog weer, dat de kans op beurse plekken verhoogt, op komst roept de Potato Council in Engeland telers op om een actieve houding aan te nemen en gedurende het seizoen alle stappen van de oogst goed te letten op de kwaliteit van het product.  “Niet alleen kost het de telers rond de 26 miljoen Pond per jaar, beurse aardappelen krenken ook het consumentenvertrouwen,” zegt Potato Council technische uitvoering Gary Collins. “Onbeschadigde aardappelen zijn het eerste waar consumenten naar kijken.”

“Telers moeten een minder rigide houding aannemen ten opzichte van de oogst. De instellingen van de oogstmachine zou per veld aangepast moeten worden in overeenstemming met de bodemgesteldheid.” Eric Anderson, van Scottish Agronomy, zegt: “In de ideale situatie zou er per veld gekeken moeten worden hoe de oogst er voor staat en hoe kneuzingbestendig de aardappels zijn, voordat er geoogst wordt.” Zo kan de teler beter rekening houden met de aardappelen.

De aardappelen goed in de gaten houden is natuurlijk de beste manier om beschadiging te voorkomen.  Het minste, wat gedaan zou kunnen worden, is vijf of zes keer per dag op het eindpunt een lading te controleren op beurse plekken en andere beschadigingen.  Als die er veel zijn, dan kan er gekeken worden waar dat aan ligt.

Eigenlijk zouden alle ladingen gecontroleerd moeten worden, vindt Anderson. Dat aardappelen beurse plekken hebben is pas na 3 dagen te zien. De hot-box van het bedrijf PotatoPro is een handig hulpmiddel bij het eerder vinden van beurse aardappelen.  Deze hot-boxen kunnen ook zelf gemaakt worden. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat aardappelen verse lucht nodig hebben om te voorkomen dat ze afbreken of dat ze ketonen krijgen. De instellingen zijn ongeveer zo, 34-36oc, 95-98% luchtvochtigheid voor tussen de 15-24 uur. De monsters moeten direct worden gepeld en analyseert als ze uit de hot-box komen.

Beurse aardappelen zijn erg vervelend voor de Britse telers. Er wordt geschat dat ze er per hectare ongeveer 200 Pond schade van ondervinden. Het is een veelvoorkomende gedachte dat het beurs worden van aardappelen voornamelijk te wijten is aan droogte. Dit is echter niet het geval, het ligt ook aan aardappel-grootte, vorm, leeftijd, voeding, bodemtype en temperatuur. Verder speelt ook de stevigheid van de aardappel een rol.

De Potato Council sponsort onderzoeken naar beurse plekken, die gedaan worden bij de Universiteit van Leeds en Cambridge.  “In een volgend seizoen kan goede planning helpen met het minimaliseren van de kans op schade. Telers moeten letten op het verwijderen van stenen, afstellen van machines en op tractorwiel grootte en breedte.” 

Related (in English): Bruising costs British potato growers £26 million a year
Sponsored Content