Agrico presenteert gemiddelde indicatieprijs van 28,50 EURO per 100 kg voor alle geleverde maten

  • News
  • Potato Supply chain
  • Agrico presenteert gemiddelde indicatieprijs van 28,50 EURO per 100 kg voor alle geleverde maten
Agrico for news

Agrico aardappelen

May 02, 2014
Aardappelcoöperatie Agrico maakte dit weekend aan haar leden een gemiddelde indicatieprijs van € 28,50 per 100 kg bekend voor pootgoed van oogst 2013.

Oogst 2013/2014 van pootaardappelen kenmerkt zich door een goede kilogramopbrengst per hectare, maar met een hoog percentage bovenmaat. Lag het percentage in 2012/2013 nog op 10%, dit oogstjaar is dat bijna twee maal zo hoog. De consumptiemarkt kende een goede start. Helaas sloeg de stemming begin januari om en daalden de prijzen voor het bovenmaats pootgoed. Gelukkig kon een deel van dit product als pootgoed worden verkocht.

Sinds vorig jaar presenteert Agrico een gemiddelde pootgoedprijs over alle maten en daarmee voor alle geleverde kilogrammen. Een gemiddelde prijs over specifieke maten zou aanmerkelijk hoger uitkomen, maar slechts voor een deel van de oogst gelden. De gemiddelde indicatieprijs voor 2013/2014 over alle maten (dus 28/op) komt uit op € 28,50 per 100 kg. Deze prijs betreft klasse S t/m A inclusief de gemiddelde premie, los, af boerderij, herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. De financiële opbrengst per hectare ligt daarmee gemiddeld circa 5% hoger dan in 2012/2013.

De genoemde prijs is inclusief kwekerslicentie. Voor monopolierassen zal gemiddeld € 1,70 per 100 kilo voor licentie worden ingehouden. De gemiddelde bewaarvergoeding bedraagt dit jaar circa € 1,90.

Agrico-directeur Jan van Hoogen is tevreden over het verloop van het seizoen. “De kwaliteit van het product van onze telers was van een goed niveau. Daarnaast hebben we het product goed af kunnen zetten. In het logistieke proces zien we dat de investeringen die we de laatste jaren hebben gedaan in automatisering zich nu gaan terugbetalen. Door het vroege voorjaar moest er veel product in korte tijd worden geleverd. Ons vernieuwde systeem stelde ons hierbij in staat om recordaantallen in één week af te kunnen zetten. In juni/juli zullen we de definitieve prijzen en het seizoen toelichten aan onze leden tijdens onze uitbetalingsvergaderingen.”
Sponsored Content