HZPC publiceert prognoseprijs pootaardappelen Oogst 2013

HZPC publiceert prognoseprijs pootaardappelen Oogst 2013
March 05, 2014

HZPC Holland bv, wereldleider in aardappelveredeling, verwacht zijn pootgoedtelers minstens €33 per 100 kilo te zullen betalen over Oogst 2013.

Deze prognoseprijs ligt tien procent boven de verwachte €30 die HZPC begin december 2013 naar zijn telers uitsprak.

De huidige prognoseprijs is gebaseerd op de gedane en verwachte verkopen. De definitieve prijs volgt eind juni dit jaar. De prijs voor bovenmaten is inmiddels vastgesteld op €15 per 100 kilo, met een uitzondering naar boven van €17 voor sommige rassen.

De HZPC-prognoseprijs is gemiddeld over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A in 
poolverband geteeld; exclusief btw; en vóór afdracht van de kwekerlicentie door de 
pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit, wordt bepaald volgens een door HZPC 
en zijn telers overeengekomen systeem.

De HZPC-prognoseprijs is gemiddeld over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A in poolverband geteeld; exclusief btw; en vóór afdracht van de kwekerlicentie door de pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit, wordt bepaald volgens een door HZPC en zijn telers overeengekomen systeem.

De financiële opbrengst voor de teler, is het product van de prijs en het oogstgewicht aan pootgoed:

  • De gemiddelde gewichtsopbrengst per hectare was in 2013 iets lager dan het voorgaande oogstjaar 2012, iets hoger dan in 2011, en vergelijkbaar met het vijfjarige gemiddelde.
  • De gewichtshoeveelheid aan bovenmaten was in 2013 fors hoger dan in het voorgaande oogstjaar 2012, vergelijkbaar met 2011, en iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde.
”Ook bij het grotere gewichtsaandeel aan bovenmaten, mogen HZPC-pootgoedtelers over Oogst 2013 bijzonder goede financiële opbrengsten verwachten”, zegt HZPC‑directeur Gerard Backx. ”Die opbrengsten zijn te danken aan de uitstekende (prognose-) prijzen die we nu bekend kunnen maken en een gezond oogstvolume, op het vijfjarige gemiddelde.”

Regioprestaties en resultaat-beïnvloeders

De prognoseprijs wordt gedreven door de huidige vraag naar pootaardappelen voor het jaar 2013/14 en die was en is goed:

  • In Europa wordt de vraag gedreven door een goede consumptieaardappelprijs, waardoor telers minder eigen pootgoed achterhouden en meer pootgoed aankopen.
  • In Noord-Afrika is de vraag hoog, maar wat lager dan vorig jaar 2012/13 - toen met name Algerije een bijzonder grote vraag liet zien.
  • De vraag in het Midden-Oosten is dit jaar hoger dan in de voorgaande jaren. HZPC heeft daar goed in de behoefte kunnen voorzien, ondanks de politieke onlusten in dat gebied.
Het is echter nog steeds onzeker of er pootaardappelen kunnen worden geleverd aan Rusland. HZPC Holland realiseert ongeveer twee procent van zijn omzet in Rusland. Daarnaast is de consumptieaardappelmarkt weliswaar sterk begonnen dit jaar, maar sinds januari zijn de prijzen sterk gedaald. Dit kan gevolgen hebben voor de afzet van pootaardappelen later in het seizoen.

Resultaatverwachting

De relatief goede telersprijs en een goede afzet, betekenen normaliter dat ook HZPC Holland een goede marge zal realiseren over het jaar 2013/14. De kosten ontwikkelen zich volgens plan. De meeste deelnemingen van HZPC laten de verwachte resultaten zien, waardoor het verwachte samengestelde netto resultaat over 2013/14 belangrijk boven de begrote 5 miljoen euro zal uitkomen.
Sponsored Content