Aardappelverwerkende Industrie verwacht moeilijk jaar

Aardappelverwerkende Industrie verwacht moeilijk jaar
January 29, 2010
De moeilijke marktomstandigheden en de economische crisis hebben de aardappelverwerkende industrie in Noordwest-Europa vele tientallen miljoenen euro gekost. Verwacht wordt dat ook 2010 een moeilijk jaar blijft voor de aardappelverwerkers. “Onze marges zijn niet groter dan die van de aardappeltelers”, zegt Danny Dresselaerts, directeur van aardappelverwerker Farm Frites.

Er zijn twee belangrijke oorzaken waardoor de aardappelverwerkende industrie in 2009 een moeilijk jaar kende. “Enerzijds is de productiecapaciteit van de aardappelverwerkers in Noordwest-Europa enorm snel gegroeid. Daardoor is er een overaanbod ontstaan op de markt van enkele honderduizenden tonnen per jaar. Ook de concentratie van onze afnemers drukt sterk de verkoopprijs”, zegt Dresselaerts.

Daarnaast zou ook de dure euro de inkomsten van de aardappelverwerkende industrie drukken. “De daling van het Britse pond sinds eind 2009 heeft de productiebedrijven nog eens vele miljoenen euro’s aan inkomsten gekost bij hun afzet naar landen buiten de eurozone”, weet de directeur van Farm Frites, de vierde grootste aardappelverwerker ter wereld.

Voor het komend jaar heeft de aardappelverwerkende industrie eveneens geen goede vooruitzichten. “De gevolgen voor de economische crisis zijn ook dit jaar nog voelbaar. Ik begrijp de commentaar van de aardappeltelers op de contractprijzen. Maar zij moeten ook begrijpen dat wij niet meer kunnen betalen dan de afzetmarkt toelaat. Dat geldt voor iedereen in onze sector”, stelt Dresselaerts.

Ook Farm Frites heeft het afgelopen jaar besparingen moeten doorvoeren. Zo werd een minder efficiënte productievestiging in Frankrijk gesloten en werd het personeelsbestand met 15 pct uitgedund. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in een vergistingsinstallatie die aardappelschillen omzet in warmte en elektriciteit waardoor op die facturen kan bespaard worden.
Sponsored Content