Carolus: het nieuwste biologische aardappelras van Agrico

 Minister en Pieperpad winnaars dopen bio-ras Agrico Carolus

 Minister en Pieperpad winnaars dopen bio-ras Agrico Carolus

January 21, 2010
Op het Veredelingsplein van de biologische vakbeurs BioVak heeft minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het jongste biologische ras van aardappelcoöperatie Agrico gedoopt tot Carolus. De naam van het ras was gekozen in een prijsvraag: bezoekers van de website www.pieperpad.nleen passende naam inzenden. De winnaars van de Pieperpad prijsvraag waren als naamgever aanwezig en ontvingen uit handen van de minister een compleet verzorgd Pieperpad weekend. Verburg werd op stand eveneens bijgepraat over Bio-impuls;een krachtenbundeling van partners in de biologische keten.

De economische malaise lijkt weinig invloed te hebben op bio: de omzet aan biologische levensmiddelen in de supermarkten is in het eerste half jaar van 2009 met 10 procent gestegen, tegenover een omzetgroei van 2,9 procent voor de omzet van supermarkten in het algemeen. Van de totale omzet aan biologische AGF in Nederland nemen aardappelen een kwart voor hun rekening. Met 60 aangesloten biologische telers en een oppervlakte van ruim 500 hectare is Agrico de grootste leverancier van biologisch geteelde poot- en consumptieaardappelen. Deze aardappelen worden onder de merknaam Bioselect over geheel Europa geteeld en vermarkt. Als tafelaardappel, chips, frites of andersoortig aardappelproduct vinden onze biologische aardappelen hun weg naar de consument via de supermarkt, natuurvoedingswinkel en groentespeciaalzaak.

De Carolus is een kruimige geelschillige aardappel met mooie rode ogen. Vanwege de goede resistentie tegen Phytophthora in het loof is de Carolus uitermate geschikt voor de biologische teelt van zowel frites- als tafelaardappelen. Er waren maar liefst drie inzenders die met de naam Carolus op de proppen kwamen.

De naam Carolus verwijst naar de Vlaamse geleerde, arts en botanicus Carolus Clusius, die in de 16e eeuw een grote rol speelde bij de verspreiding van de aardappel in Europa.
Sponsored Content