Geen Nederlandse pootaardappelen naar India en China

November 06, 2011
Groeimarkten India en China lijken vooralsnog geen afzetgebied te worden voor Nederlands pootgoed. Zo liggen de landen te ver weg, maar ontbreken er ook regels om de inning van kwekersrechten te garanderen. Met name dat laatste telt voor de Nederlandse pootgoedhuizen het zwaar mee als het gaat om de afzet van hun pootaardappelen.

Alle handelshuizen zijn het erover eens dat in India en China grote nieuwe afzetgebieden te vinden zijn voor de pootaardappelen. Waar HZPC het echter een uitdaging vindt om aardappelen voor deze teeltgebieden te ontwikkelen. Ziet Agrico het niet zitten om pootaardappelen in deze regio's af te gaan zetten.

De afstand speelt een belangrijke rol bij het standpunt van Agrico als het gaat om afzet van pootaardappelen in het Verre Oosten, maar ook de fytosanitaire eisen en de kweeklicenties. Jan Hoogenboom, van HZPC meldt dat voor hun eveneens eerst de zaken omtrent kweeklicenties goed geregeld moeten zijn.

Onlangs stelde Breeders Trust nog orde op zaken in België toen bleek dat daar het innen van kwekersgelden al een tijdje niet goed ging. Bij een land ter grootte van China is daar geen beginnen aan, waardoor de handelshuizen liever eerst zien dat middels regelgeving alles goed geregeld wordt. Daarvoor moeten de landen ook de richtlijnen ondertekenen die het International Union for the protection of new varieties of Plants(UPOV), opstelde en dat hebben ze nog niet gedaan.