Meeste Nederlanders weten niet dat McDonald's frietjes zijn gesneden uit hele aardappelen

  • News
  • Food Trends
  • Meeste Nederlanders weten niet dat McDonald's frietjes zijn gesneden uit hele aardappelen
May 15, 2011

Er is veel onwetendheid over de producten van McDonald’s. Dat blijkt uit onderzoek onder 761 Nederlanders.

Zo weten ruim 8 op de 10 respondenten niet dat de Franse Frietjes zijn gesneden uit hele aardappelen.

Ook hebben Nederlanders er geen weet van dat de Hamburgers van McDonald’s van 100 procent rundvlees zijn gemaakt. Maar liefst 6 op de 10 Nederlanders denkt dat het rundvlees conserveringsmiddelen bevat.

Om deze reden heeft McDonald’s het Quality Scouts-programma ontwikkeld: gewone consumenten krijgen een kijkje in de voedselproductieketen van McDonald’s en doen hier onafhankelijk verslag van.

Van melk tot Milk Shake


Uit het onderzoek, uitgevoerd door No Ties in opdracht van McDonald’s, blijkt dat een derde van de respondenten denkt dat de Milk Shake van McDonald’s is gemaakt uit water met een melkpoeder. Maar liefst 62% denkt dat er aan de Milk Shakes conserveringsmiddelen zijn toegevoegd, terwijl dit niet het geval is. Vijf Quality Scouts bekijken vandaag en morgen met eigen ogen de keten van melk tot Milk Shake. De Scouts bezoeken de melkveehouder in het Friese Koudum, de zuivelfabriek in het Belgische Lummen en zien uiteindelijk in het restaurant hoe de Milk Shake wordt bereid. Ze krijgen volledig inzicht in de herkomst van de ingrediënten en op welke manier McDonald’s aandacht besteedt aan de kwaliteit en voedselveiligheid. Elke Scout schrijft een onafhankelijk verslag van zijn bevindingen, dat gepubliceerd wordt op de websites qualityscouts.nl (no longer active) en libelle.nl. Dit is het derde Quality Scouts-bezoek. Eerder bezochten consumenten de keten van de Franse Frietjes en de Hamburger.

McDonald's Quality Scouts

McDonald's Quality Scouts


Van dichterbij dan je denkt

Uit het onderzoek blijkt verder dat er veel onduidelijkheid is over de herkomst van de producten van McDonald’s. De helft van de Nederlanders heeft geen idee uit welke landen de ingrediënten voor de Franse Frietjes en het rundvlees voor de Hamburgers komen. Slechts 1 op de 6 respondenten weet dat het rundvlees, dat McDonald’s in Nederland voor de Hamburgers gebruikt, afkomstig is uit Nederland, Duitsland, Italië en Oostenrijk. 1 op de 4 Nederlanders weet dat de aardappels voor de Franse Frietjes van dichtbij komen, namelijk uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland.

Transparantie
“Wij merken dat veel mensen nog altijd geen idee hebben hoe onze producten bereid worden en waar de ingrediënten vandaan komen”, aldus Nina Nomden, manager communicatie McDonald’s Nederland. “Wij vinden transparantie over de herkomst en de bereiding van onze producten erg belangrijk, juist in een tijdperk waarin mensen steeds kritischer zijn ten opzichte van de oorsprong van voedsel. Daarom geven we consumenten inzicht in onze voedselproductieketen, van het land tot in het restaurant. Zelf ervaren hoe McDonald’s samenwerkt met haar leveranciers en aandacht besteedt aan kwaliteit werkt namelijk het allerbeste.”

In Nederland heeft McDonald’s 225 restaurants, die wekelijks door zo’n 3 miljoen gasten worden bezocht.
Sponsored Content