Solynta wint Food Valley Award 2012 @Food Valley Expo

Solynta wint Food Valley Award 2012 @Food Valley Expo
October 25, 2012

Nieuwe gezonde, aardappels met een van nature sterke resistentie en van hoge kwaliteit. Kleur, smaak, vorm en zetmeelsamenstelling optimaal afgestemd op de wensen van de klant. Met de nieuwe gepatenteerde hybridemethode brengt Solynta de aardappelveredeling in een stroomversnelling en dat biedt volgens de jury grote kansen voor de gehele aardappelketen. “Het winnen van de Food Valley Award is geweldig. We zijn nu in een fase beland dat het zo goed gaat dat we op zoek zijn naar partners en daar helpt het winnen van zo’n prijs enorm”, aldus Pim Lindhout, hoofd Research &Development Solynta.

Het kweken van een nieuw aardappelras neemt bij toepassing van de bestaande veredelings-methoden tien tot soms wel vijftig jaar in beslag. Solynta maakt dit met de nieuw ontwikkelde methode al mogelijk in een tijdbestek van drie tot vijf jaar. In zo’n hoog tempo nieuwe verbeterde aardappelrassen realiseren kan dankzij de kweek van goed ingeteelde ouderlijnen. Jarenlang toegewijd onderzoek van slimme combinaties van genetisch materiaal, grote aantallen kruisingen en specifieke selectiemethoden ging eraan vooraf en met succes: de methode maakt het mogelijk om eenvoudiger en sneller dan ooit tevoren de juiste eigenschappen in te kruisen en ongewenste eigenschappen te elimineren. Nieuw is ook het gebruik van zaad als basis in plaats van knollen. Naast voordelen als bijvoorbeeld snelle vermeerdering levert dit ook grote logistieke voordelen;voor 1 hectare is nu 35 gram zaad nodig in plaats van 2.500 kilogram knollen.

In de wereldwijde top van voedselgewassen is de aardappel significant efficiënt in het gebruik van water en voedingsstoffen uit de bodem. Zaadveredelaars en voedingsmiddelenindustrie zijn ervan overtuigd dat de aardappel in de nabije toekomst van nog veel grotere betekenis zou kunnen zijn voor de gezondheid en voedselzekerheid van de groeiende wereldbevolking. “Het effect dat de veredelingsmethode van Solynta en de hieruit voortvloeiende hybride aardappelrassen binnen de sector en in de maatschappij kan hebben is aanzienlijk.

(Click picture to watch video) The Solynta method explained (in English)

The Solynta method explained (in English)


De door Solynta gekozen strategie van het aangaan van samenwerkingsverbanden waarbij alle partijen profiteren van de nieuwe toegevoegde waarde en producten is prijzenswaardig te noemen”, aldus juryvoorzitter Jan Maat. Solynta stond in de finale met de genomineerden Cropwatch met de ScoutboxÒ, die de beheersing van insectenplagen efficiënter maakt en met Hoogesteger met de Fresh Micro Pulse technologie, die verse vruchtensappen een langere houdbaarheid geeft.