Advanced Search
  • News
  • Ingredients
  • Friet in Nederland steeds vaker gebakken in gezonde frituurolie
 Verantwoord frituren
January 30, 2011
In Nederland gebruiken steeds meer cafetaria’s gezond vloeibaar vet voor het bakken van friet. In 2007 frituurde ruim de helft van de snackbars in gezond vloeibaar vet, nu ligt dat percentage rond de 75 procent, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Eind 2010 bestelde de Consumentenbond bij 75 cafetaria’s in 25 steden, verspreid over het hele land, een grote en een kleine portie friet.

De bond bezocht alleen zaken die niet meedoen aan de campagne Verantwoord Frituren.

Ruim een derde van die snackbars bleek wel te frituren volgens de campagnecriteria. Opgeteld bij de bedrijven die wel aan de Campagne Verantwoord Frituren meedoen komt de bond op een totaal van 75 procent dat gezond frituurt. Dat het merendeel van de cafetaria’s gezond frituurt is volgens de consumentenkoepel goed nieuws omdat vaste vetten, met name transvetten, het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Details van het consumentenbond onderzoek (subscription required for most linked information)

Video over de details van de metingen van de Consumentenbond

In Belgie heeft de consumentenorganisatie Test Aankoop ook een onderzoek gedaan naar de frituurolie die in de Belgische frietkramen gebruikt wordt.

Test Aankoop vond dat het gebruikte frituurvet wordt veel vaker ververst in vergelijking met een eerder onderzoek in 2002, een positieve ontwikkeling.

Toch zijn veel frietjes in Belgie nodeloos ongezond, aangezien frituristen meestal opteren voor het traditionele ossenwit, een van de vaste vetten. Dat zorgt dan misschien wel voor een lekkere smaak, maar ook voor een hoog cholesterol gehalte.
Help