Advanced Search
Het nieuwe Pulsed Electric Field (PEF) systeem Solidus van Pulsemaster kan worden ingezet voor het bepalen van de effecten van PEF op hele aardappelen voor het maken van frites, chips en aardappelspecialiteiten.

Het nieuwe Pulsed Electric Field (PEF) systeem Solidus van Pulsemaster kan worden ingezet voor het bepalen van de effecten van PEF op hele aardappelen voor het maken van frites, chips en aardappelspecialiteiten.

October 18, 2016

Pulsemaster BV uit Bladel introduceert een opmerkelijk effectief nieuw Pulsed Electric Field (PEF) batch systeem op pilot schaal onder de merknaam Solidus.

Dit systeem kan worden ingezet voor het bepalen van de effecten van PEF op hele aardappelen voor het maken van frites, chips en aardappelspecialiteiten. Nieuw is dat er geen aanzienlijke cel- en weefselschade is voorafgaand aan de PEF behandeling.

Voor het eerst heeft de aardappelindustrie een instrument om de impact van PEF op de vitaliteit van plantencellen te bepalen in intacte plantenweefsels en hele vaste stoffen, zoals grote hele aardappelen, vóórdat de industriële PEF installatie in de lijn wordt geplaatst.

U kunt nu vooraf de mogelijke rendementen bepalen in het gehele productieproces van frites, chips en aardappelspecialiteiten of van elke andere grondstof zoals zoete aardappelen, cassave, rode bieten en wortelen.

Onderzoek verwerkingsprocessen met Pulsemaster’s Solidus

Vaste stoffen die mechanisch zijn gefragmenteerd voorafgaand aan de PEF behandeling, zoals aardappelen die eerst zijn gesneden in schijven, cilinders, strips of blokken, hebben reeds een aanzienlijke cel- en weefselschade opgelopen die de PEF behandeling nadelig zullen beïnvloeden.

Dit probleem wordt nu voorkomen door het gebruik van Solidus. Met het Pulsemaster PEF batch systeem op pilot schaal kunt u de impact van PEF op de vitaliteit van plantencellen in intacte, grote hele aardappelen bepalen.

Op vaste stoffen zoals aardappelen, groenten of fruit kan nu PEF onderzoek worden verricht om verwerkingsprocessen te verbeteren. Dit is mogelijk met individuele aardappelen, groenten en stukken fruit maar ook met enkele kilogrammen per batch om productieprocessen te verbeteren, nieuwe producten te ontwikkelen en rendementen te meten.
 

Naast aardappelen, kunnen ook andere (intacte) producten gemakkelijk met de Pulsemaster Solidus batch unit bestudeerd worden


De industriële voordelen van PEF vooraf goed in kaart brengen

In de aardappelindustrie wordt PEF-technologie commercieel toegepast voor het maken van frites, chips en aardappelspecialiteiten. Met de PEF-technologie van Pulsemaster worden celmembranen in korte tijd doorlaatbaar gemaakt.

Deze celdesintegratie of elektroporatie leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van de celmembranen en zorgt ook voor een vermindering van de celdruk. Accurater snijden, een betere snijkwaliteit, gladdere oppervlakken van de frietstaven en chips, minder breuk en feathering, betere diffusie processen tijdens het blancheren en drogen en minder olieopname zijn de belangrijkste resultaten van de PEF behandeling van de rauwe, hele aardappels bij het maken van frites en chips.

Bovendien levert deze elektroporatie van de aardappelcellen een betere uitloging op van reducerende suikers zodat de frietstaven en chips minder onderhevig zullen zijn aan bruinkleuring door de Maillard reactie tijdens het bakken. Vóór de productie van frites kunt u nu de technologische voordelen, de proces-product interacties en besparingen bij processtappen zoals schillen, snijden, blancheren, drogen, bakken en vriezen geheel in kaart brengen.

 

 

Voordat u besluit tot het investeren in een industrieel PEF systeem kunt u nu met de Solidus de rendementen bepalen die u kunt behalen in het gehele productieproces

Vooraf kunt u nu met behulp van dit Pulsemaster PEF batch systeem de rendementen bepalen die u kunt behalen in het gehele productieproces voor het maken van frietstaven, chips of aardappelspecialiteiten, voordat u besluit tot het investeren in een industrieel PEF systeem. Het gemiddelde vermogen van onze industriële pulsed electric field systemen loopt op tot 100 kW per systeem om te kunnen voldoen aan de vraag naar hoge invoercapaciteiten tot 70-80 ton aardappelen per uur. Dit alles resulteert in hogere output in tonnen per uur voor de frites, lagere eigendomskosten (total costs of ownership TCO) en een hogere kwaliteit van de frites.

Eenvoud bij nauwkeurige selectie van parameters voor celdesintegratiedoeleinden

Een aardappel is een natuurlijk, intact plant orgaan en is opgebouwd uit verschillende weefsels met verschillende celeigenschappen en functionaliteiten. Een aardappel heeft een complexe heterogene structuur.

Optimalisatie van de PEF behandeling van aardappelen vereist een nauwkeurige selectie van optimale veldsterkte, lengte van de puls, het aantal pulsen en de temperatuur van het product. In tegenstelling tot het gebruik van kleine stukken aardappel die eerst mechanisch zijn gefragmenteerd voorafgaand aan de PEF behandeling, zal het resultaat van een PEF behandeling van intacte, hele aardappels meer representatief zijn. Zeker als de aardappelen voor het bepalen van de geschikte parameters op dezelfde wijze worden behandeld als tijdens industriële productie.

 

 

 

 

(Click to enlarge)

Het nieuwe Pulsed Electric Field (PEF) systeem Solidus van Pulsemaster

 

 

Heat and Control - Leaderboard - 20220920
Help