Amerikaans initiatief om het imago van aardappelen en friet te verbeteren

Amerikaans initiatief om het imago van aardappelen en friet te verbeteren
January 09, 2011
Tijdens de vorige week gehouden Potato Expo - het grootste aardappel congres in the Verenigde Staten - werd een nieuw initiatief gepresenteerd om het imago van aardappelen en friet te verbeteren.

De nieuwe organisatie “Alliance for Potato Research &Education” stelt zich ten doel om consumenten te voorzien van feitelijke informatie over de voedingswaarde van aardappelen en friet.

De Alliance for Potato Research and Education werd gepresenteerd in een voordracht getiteld "French Fries - Re-imagined"door Frank van Schaayk, McCain Foods Regional CEO, United States and South America en tevens voorzitter van de alliance.

Hij benadrukte dat de organisatie niet als doel heeft om aardappelen en friet als het nieuwe gezondheidvoedsel te presenteren, maar om vaak gehoorde onwaarheden over aardappelen en friet te weerleggen met feiten. Waar feiten ontbreken zal de alliantie onderzoek uitvoeren om die feiten te verzamelen.

Frank van Schaayk gaf als voorbeeld dat friet nog vaak in een adem genoemd wordt met ongezonde transvetten. Maar de aktuele situatie in de Verenigde Staten is dat inmiddels in 95 van de top 100 fast food ketens frietjes gebakken worden in frituurolie zonder transvetten.

Een andere misvatting is dat friet in de Verenigde Staten in enorme porties wordt gegeten. Onderzoek van de Amerikaanse overheid (NHANES) geeft aan dat - op dagen dat friet geconsumeerd wordt -  de gemiddelde consumptie slechts ongeveer 70 gram is. 

Iedereen houdt van friet. De Alliantie wil uitdragen dat je van friet kunt genieten als onderdeel van een gezond en gebalanceerd menu.

Tijdens de Potato Expo werd de Alliantie - die vorig jaar werd opgericht -  gepresenteerd aan de rest van de aardappel sektor.  Bedrijven werden opgeroepen het initiatief te ondersteunen.

De “Alliance for Potato Research &Education” werd opgericht door de United States Potato Board (USPB), de National Potato Council (NPC) en de vijf grote frietfabrikanten in de Verenigde Staten: McCain Foods, Lamb Weston, Simplot, Heinz en Cavendish Farms. 

De consumptie van friet is in de Verenigde Staten de laatste jaren met 1-3 % per jaar afgenomen. Naast het voedingskundig imago van friet spelen ook andere factoren een rol, zoals de voortschreidende diversificatie van restaurant menu's en het feit dat fast-food ketens friet vaak niet meer standaard als bijgerecht aanbieden. 

Sponsored Content